donderdag 11 juni 2015

Sponsorloop 26 juni

Naar jaarlijkse gewoonte houden wij op vrijdag 26 juni onze sponsorloop. Dit jaar lopen onze kinderen voor 2 projecten in Peru en Oeganda.

Oye LENA is een kleuterschooltje, gelegen in Peru.
De klasjes zijn nog volop in ontwikkeling. Daarom kan Oye LENA jullie hulp ontzettend goed gebruiken voor het o.a. opbouwen en herinrichten van de snoezelklas, aankoop van materialen, ...
Helpen jullie mee? Heel erg bedankt!


De kleuterschooltjes in Mulanda en Lwala –
De briljantjes van Sikiliza Leo
Deze schooltjes maken deel uit van een plattelands ontwikkeling initiatief in Tororo district, Oeganda. Sikiliza Leo, kiswahili voor Luister naar Morgen, is een lokale niet goevernementele organisatie. Hier in Belgie hebben we een vzw Sikiliza Leo Werkgroep die ondersteuning geeft aan de lokale NGO. Zo konden we waterputten boren, een kliniek voorzien van een photovoltaische installatie voor water en electriciteit en volgen we een 100 tal weeskinderen en meest kwetsbare kinderen met behulp van child monitors. Deze laatste zijn vrijwilligers uit de gemeenschap die een bijzondere vorming in kinderrechten en kindernoden kregen. De schooltjes werden in 2006 door Sikiliza Leo gebouwd met steun van de USA ambassade en de Belgische Technische Samenwerking. Ongeveer 300 kinderen, verdeeld over de twee schooltjes komen er dagelijks over de vloer. Het initiatief voor de schooltjes kwam er op vraag van meerdere vrouwen in de gemeenschap. Voor deze vrouwen is het dikwijls moeilijk om hun huishoudelijke taken te combineren met de zorg voor de vele kinderen. Deze Oegandese plattelands bevolking heeft bovendien een groot aantal weeskinderen en erg kwetsbare kinderen ten gevolge van extreme armoede en ook ten gevolge van de veel voorkomende HIV infectie. Verder is het algemeen aanvaard dat opleidings mogelijkheden voor meisjes aanzienlijk verbeterd worden indien de allerkleinsten een goede schoolse opvang kunnen krijgen. De grotere meisjes zijn zo bevrijd van hun taak om over de broertjes en zusjes te moeten waken en kunnen zelf naar school gaan. De scholen proberen de kinderen een voorbereiding te geven op het lagere onderwijs, maar het is ook een mooie kans om de kinderen een volwaardige maaltijd aan te bieden. Onder de 300 kinderen zijn er een 50 tal die als kwetsbaar of als weeskind aangeduid staan, en vooral deze kinderen zouden maar al te dikwijls met minder dan één maaltijd per dag moeten toekomen. De zes leraars werden alle in de lokale gemeenschap gekozen en kregen een opleiding. Na enkele jaren aktiviteit was het hoogtijd om de kwaliteit van onderwijs onder de loep te nemen daarom werd in de zomer 2014 een bijscholing uitgevoerd. Een erg geëngageerde school, Dijkstein uit Sint-Katelijne-Waver, sprong in de bres. Een samenwerking rond solidariteit en bewustmaking met als doel: ontwerpen van aangepaste educatieve materialen en verbeteren van onderwijs kwaliteit.